След месеци на изпращане на неизползваеми данни към контрола на мисията, най-накрая има надежда за космическия апарат "Вояджър 1". Инженерите на NASA установиха причината за странната аномалия на мисията и смятат, че могат да помогнат на междузвездната сонда да заработи отново.

Инженерите от Лабораторията за реактивно задвижване на агенцията смятат, че космическият апарат "Вояджър 1" е изпращал безсмислени данни поради повреден хардуер на паметта в системата за полетна информация (FDS) на космическия апарат. "Екипът подозира, че един чип, отговорен за съхранението на част от засегнатата част от паметта на FDS, не работи", пише NASA в актуализирано съобщение.

FDS събира данни от научните инструменти на "Вояджър", както и инженерни данни за състоянието на космическия апарат и ги обединява в единен пакет, който се предава на Земята чрез една от подсистемите на сондата - модула за телеметрия (TMU) - в двоичен код.

FDS и TMU имат проблеми с комуникацията помежду си. В резултат на това TMU изпраща данни до управлението на мисията в повтарящ се модел от единици и нули. Инженерите на НАСА не са съвсем сигурни какво е повредило хардуера на паметта на FDS; те смятат, че или чипът е бил ударен от енергийна частица от Космоса, или че просто се е износил след 46-годишна работа.

"Вояджър 1" стартира през 1977 г., по-малко от месец след като нейната сонда близнак "Вояджър 2" започна своето собствено пътуване в Космоса. Сондата навлезе в междузвездното пространство през август 2012 г., превръщайки се в първия космически апарат, напуснал хелиосферата.

Проблемът започна за първи път през май 2022 г., когато сондата внезапно започна да изпраща безсмислени данни за артикулация и контрол на положението (AACS). Инженерите разрешиха проблема, като изпратиха телеметричните данни чрез един от другите компютри на космическия апарат. През декември 2023 г. "Вояджър 1" отново започна "да говори" с недомлъвки.

На 1 март екипът изпрати команда poke до системата за данни на космическия кораб - команда, която леко подтиква FDS да опита различни последователности в софтуерния си пакет, за да определи повредения участък. Два дни по-късно "Вояджър 1" изпрати сигнал, който съдържаше прочит на цялата памет на FDS, което помогна на екипа да определи източника на повредата, като сравни този прочит на паметта с предишен, за да търси несъответствия в кода.

"Използвайки разчитането, екипът потвърди, че около 3% от паметта на FDS е повредена, което пречи на компютъра да извършва нормални операции", пише НАСА в своята актуализация.

Инженерите се надяват да разрешат проблема, като намерят начин FDS да работи нормално без повредения хардуер на паметта, което ще позволи на "Вояджър 1" да започне да предава данни за Космоса и да продължи пътуването си в Дълбокия космос.

Снимка: Caltech/NASA-JPL

Виж още: Любимият ни John - JCW и новият облик на Mini Countryman