НАСА проследява двама изследователи през 2268 мили (3650 километра) пътуване през Антарктида, за да научи повече за способността на човечеството да оцелее на Марс.

Британските изследователи Джъстин Пакшоу и Джейми Фейсър Чайлдс са на 32-рия ден от 80-дневен преход през най-южния континент като част от мисията Chasing the Light – изтощителна експедиция, която може да даде на космическите агенции по-добро разбиране за психологическото и физическото въздействие на други светове върху човешкото тяло и ум.

Мъжете се борят с ниски температури и брутални ветрове до регистрирания максимум от 200 мили в час (320 км/ч), докато си проправят път през континента – първо, докато завършват 1342 мили (2159 км) отсечка от пристанището Новолазаревская до географския Южен полюс, и по-късно, докато изминават останалите 926 мили (1490 км) покрай залива Херкулес до лагера на ледника Юниън.

„Подобно на екстремните условия на планетите в нашата Слънчева система, Антарктида има сурова среда, която е полезна за редица човешки и биологични изследвания“, казва уебсайтът на мисията Chasing the Light. „Мисията на Джъстин и Джейми ще позволи на учените да наблюдават рядката научна история за човешката адаптивност, която в крайна сметка ще допринесе за изследване на Космоса, насочено към нуждите на човека.

НАСА, Европейската космическа агенция (ESA) и Станфордският университет събират данни от носими интелигентни устройства, докато мъжете вървят и карат ски на юг. Извън хвърчилата, които използват благоприятните ветрове, за да ги дърпат, мъжете правят пътуването без никаква механична помощ. Те също така теглят две шейни от 440 паунда (200 килограма), които не само носят храната и оборудването им, но и проби от тяхната кръв, слюнка, урина и изпражнения, взети през прехода.

НАСА тества и способността на изследователите да оценяват визуално разстоянието, което често може да бъде ненадеждно, когато хората са поставени в извънземна среда. Известен пример идва от мисията „Аполо 14“ от 1971 г. Докато се разхождаха през Луната, събирайки скални проби, астронавтите Алън Шепърд и Едгар Мичъл решават да посетят далечен кратер, но решиха да се върнат, след като прецениха, че е на повече от миля разстояние. Всъщност двамата бяха само на 50 фута (15.24 метра) от ръба на кратера.

На мъжете също е възложена задачата да получат ключови данни за околната среда, включително нива на леда, радиация и скорост на вятъра. Тъй като спътниците не се въртят в орбита директно над Южния полюс, измерванията, които двамата правят, ще запълнят „пропастта в сателитните данни“ и могат да дадат важна информация за изменението на климата.

Първоначално пътуването на двойката беше по-дълго, като допълнителен етап ги отведе до „Полюса на недостъпността“ на Антарктида – най-трудната за достигане част от континента. Маршрутът обаче трябваше да бъде съкратен, след като вятърът и снегът попречиха на изследователите да пътуват в ключови дни.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография

 

Тагове: