Virgin Galactic отново започна да продава места на суборбиталния си космически кораб, но цените не са това, което бяха. 

Компанията, която е част от притежаваната от Ричард Брансън Virgin Group, спря продажбите на билети през декември 2018 г., малко след като превозното средство VSS Unity достигна суборбиталното пространство за първи път с пилотиран пробен полет. Тогава цената на едно място беше 250 000 щатски долара.

Тази седмица Virgin Galactic обяви, че възобновява продажбите на билети веднага, но с начална цена от 450 000 долара за място. Това е почти два пъти повече от обявената по-рано цена.

Този ход идва след четвъртия космически полет на Unity, извършен на 11 юли от Spaceport America в Ню Мексико. Тази тестова мисия беше първото пътуване на Unity до границата на Космоса; космическият самолет пренесе Брансън и още трима души в кабината си, както и двама пилоти в пилотската кабина.

„Щастливи сме да отворим вратата към изцяло нова индустрия и потребителски опит“, заяви изпълнителният директор на Virgin Galactic Майкъл Колглайзър в изявление, в което също обяви финансовите резултати на компанията за второто тримесечие на 2021 г.

Virgin Galactic предлага на клиентите си три възможности: закупуване на единично място, закупуване на няколко заедно или резервиране на цял полет с осем пътнически места в Unity (или други космически кораби, които ще влязат в експлоатация, като например наскоро построения VSS Imagine). Компанията продава и места за микрогравитационни изследвания и професионално обучение на астронавти. Те са на различно ниво и ще струват по 600 000 долара за брой.

VSS Unity се издига от самолет носител, наречен VMS Eve, който издърпва космическия самолет на височина около 15 000 метра. В този момент космическият кораб се отделя, запалва бордовия си ракетен двигател и навлиза в суборбиталното пространство.

След като полетът приключи, VMS Eve ще отлети за Мохаве, Калифорния, централата на производственото дъщерно дружество на Virgin Galactic The Spaceship Company. Там той ще получи поредица от „подобрения“, които включват укрепване на различни структурни компоненти. Тази работа е предназначена да позволи на VMS Eve да лети 100 пъти между основните инспекции за разлика от сегашните 10 - огромен скок, който значително ще увеличи скоростта на полети на Virgin Galactic.

Virgin Galactic ще изпълни още един изпитателен полет с екипаж малко след това, след което ще премине към пълни търговски операции през третото тримесечие на 2022 г., ако всичко върви по план.

Снимка: Virgin Galactic

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега