Продължаващите забавяния на проекта Starliner на Boeing накараха NASA да разпредели своите залози равномерно. Агенцията планира да поръча още три полета на SpaceX с екипаж, за да осигури „непрекъснати“ пътувания на САЩ до Международната космическа станция веднага след 2023 г. Капсулата Crew Dragon на компанията е единствената система, която отговаря на нуждите на страните -партньори и изискванията за безопасност в необходимия времеви прозорец, съобщиха от агенцията. С други думи NASA не иска да остане без пътуване до МКС, ако Boeing не е готов да го извърши.

Първоначално агенцията беше щастлива, че Boeing се фокусира върху „безопасността вместо върху графика“ за Starliner, след като забави втори орбитален тест, за да проучи проблем с изолационния клапан на окислителя. Това обаче постави администрацията в затруднение. Беше критично да се осигурят допълнителни полети сега, за да се поддържа водещата позиция на САЩ на МКС.

Това не излага капсулата на Boeing на опасност. NASA все още иска две различни системи за екипаж, за да гарантира избор, и планира да редува Crew Dragon и Starliner. Длъжностните лица също така подчертаха, че сделката не попречи на NASA да промени договора, за да получи допълнителни полети.

Въпреки това планираният допълнителен ангажимент е удар за Boeing. Starliner играе ключова роля в комерсиалната програма за космически полети на Boeing и неофициално служи като доказателство, че ветеранът в транспорта може да се конкурира с бързоразвиващ се „новодошъл“ (като SpaceX) в частната космическа надпревара. Резервните планове на Crew Dragon отразяват известна загуба на доверие в Boeing дори ако преместването на графика е само временно.

Снимка: SpaceX, Flickr

Виж още: Един ден ще може да си поръчвате пътуване до орбиталната станция на Blue Origin по Alexa