Може и да не сте фен на паяците, нито да имате желание да ги разпознавате и още по-малко да се срещате с тях. Но със сигурност сте чували за черната вдовица - известен с отличителния си знак "пясъчен часовник" и отровното си ухапване, този вид е вдъхновило множество герои, истории и сюжети. Но се оказва, че всичко може да остане в историята. Биолози от южните райони на САЩ забелязват, че емблематичният вид често изчезва, когато се появят индивиди от семейството на кафявите вдовици. Сега ново изследване, публикувано в Annals of the Entomological Society of America, предоставя убедителни доказателства, че кафявите вдовици наистина прогонват южните черни вдовици отчасти като нападат и убиват добре познатите паякообразни. 
"Изглежда, че те не са добри съседи помежду си", казва пред Mashable Луис Котичио, биолог и аспирант в Университета на Южна Флорида, който е ръководител на изследването.  
Когато тези два вида заемат една и съща територия в природата, Котичио многократно е наблюдавал, че черните вдовици бавно намаляват, докато понякога изчезват. 


Кафявата вдовица (Latrodectus geometricus) произхожда от Африка, но се смята че вече се е установила в южните части на САЩ, след като учените за първи път забелязват паякообразното през 1935 г. Отличителното е, че ясно изразената маркировка на пясъчен часовник присъства и тук. За да види най-добре какво се случва между тези два вида вдовици, Котичио тества близките взаимодействия на кафявата вдовица с три сродни вида паяци: южната черна вдовица, червения домашен паяк (Nesticodes rufipes) и паяка Steatoda triangulosa. Взаимодействията се осъществяват в специално оборудвани за това контейнери. Резултатите били смразяващи: кафявите вдовици били 6.6 пъти по-склонни да нападат агресивно черните вдовици в сравнение с другите видове. Всъщност кафявите вдовици понякога мирно съжителстват с останалите паяци, а понякога самите те са изяждани от своя партньор в контейнера.  
Но ключовата разлика в поведението е, че кафявите вдовици често са наблюдавани като агресори, т.е. нахлуват в пространството на съседа си и потенциално го нападат. В същото време черните вдовици не нахлуват в чуждата територия и са заемали отбранителна позиция. Това позволява на кафявите вдовици лесно да нападат. 
Котичио отбелязва, че това хищничество вероятно не е единственият фактор, който кара кафявите вдовици да изместят черните в дивата природа. Например кафявите вдовици могат да създадат повече потомство, тъй като могат да се размножават по-рано и да снасят повече яйца. 
Фактът, че черните вдовици, добре познат хищник, са станали популярна плячка за друг паяк, не е нещо необичайно. Паяците са силно канибалистични същества, които са специализирани в лова и изяждането на други паяци. Учените допълват: "Ако има нещо, което да е 100-процентов хищник, това е паякът." 

Снимки: Unsplash

Виж още: ДНК от косата на Бетховен разкрива изненада почти 200 години по-късно