Според руския лидер Владимир Путин Русия ще продължи усилията си за изследване на Луната въпреки неотдавнашната загуба на лунния апарат "Луна-25".

"Луна-25" беше изстрелян на 11 август и навлезе в лунна орбита пет дни по-късно. Двигателите на космическия кораб обаче получиха аномалия по време на планирана маневра за понижаване на орбитата на 19 август и горяха 127 секунди вместо предвидените 84. В резултат на това спускаемият апарат се разби в лунната повърхност два дни преди планирания опит за кацане на голяма надморска височина.

"Разбира се, жалко е, че лунното кацане се провали. Но това не означава, че ще закрием тази програма", заяви Путин на Източния икономически форум във Владивосток, Русия, във вторник (12 септември), според доклад на Bloomberg.

Путин заяви, че работата ще продължи, като отбеляза, че и други държави са претърпели неуспехи в Космоса.

"Разбира се, това винаги е свързано с неизвестността. Така че тук няма нищо много необичайно, въпреки че бихме искали този път всичко да е успяло. Но ние ще продължим тази работа. Дори ще удвоим усилията си в някои области", съобщи Путин, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

По-рано Русия очерта плановете си да изстреля "Луна-26" през 2027 г., "Луна-27" - година по-късно, а "Луна-28" - не по-рано от 2030 г. Тези мисии номинално са и част от ръководената от Китай Международна лунна изследователска станция (МЛИС), която може да заработи до средата на 30-те години на ХХ век.

Космическата агенция на страната Роскосмос, позовавайки се на нейния ръководител Юрий Борисов, заяви, че руските инженери и учени имат желание да продължат лунния проект.

"Възможността за повтаряне на мисията за кацане на южния полюс на Луната през 2025 - 2026 г. може да бъде един от вариантите", съобщи ТАСС за думите на Роскосмос на 25 август.

Външни наблюдатели обаче отбелязват, че космическите планове на Русия, включително потенциалното повторение на мисията "Луна-25", са изправени пред сериозни предизвикателства. Сред тях са намаляващият бюджет на Роскосмос и въздействието на наложените санкции и по-широката международна изолация на Русия след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

Самата "Луна-25" беше засегната от поредица отлагания преди окончателното си изстрелване през август, а мисиите с по-късен номер вече се забавиха с няколко години спрямо графиците, заложени през 2020 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Финландия въвежда дигитален паспорт за по-безпроблемно пътуване

 

Тагове: