Няма точен отговор на въпроса кога се е появила първата скулптура от пясък. Съществува хипотеза, че древните египтяни са правели от пясък копия на бъдещите пирамиди, но дали е така, никой не може да бъде категоричен. Пясъчните скулптури, за разлика от направените от камък или друг „твърд" материал, са доста нетрайни. Причината е, че техните основни съставни елементи са пясък и вода - компоненти, които трудно могат да бъдат управлявани, когато са в обединение, пък и поотделно. Точно затова изкуството от пясък е толкова трудно за създаване, толкова ценно и толкова рядко.

Предоставяме ви шанс да се насладите на пясъчните скулптури на трикратния световен шампион в този вид изкуство Joo Heng Tan от Сингапур.  Може да се насладите на невероятните произведения в галерията ни със снимки. Joo Heng Tan създава пясъчни скулптури от 1990 г. За създаването на произведение с размери 3х3 метра са необходими 24 часа, а някои проекти изискват наличието на 18 тона пясък.

А ето и още един интересен факт за пясъчните скулптури. Според програма Coast на BBC идеалното съотношение на пясък и вода за строителството на пясъчни замъци и фигури е 8 части сух пясък и 1 част вода.

 

Тагове: