Космосът може да е по-близо, отколкото си мислим - може би дори в близост до щанда за колбаси.

Френски учен трябваше да се извини за пикантната си космическа шега, след като публикува в Twitter снимка на парче чоризо, твърдейки, че това е далечна звезда, заснета от космическия телескоп „Джеймс Уеб“.

Етиен Клайн – физик и директор във Френската комисия за алтернативни енергии и атомна енергия – сподели снимката на парчето сушено месо в Twitter миналата седмица, при това с огромно „ниво на детайлност“ за това, което предоставя.

„Снимка на Проксима Кентавър, най-близката звезда до Слънцето, разположена на 4.2 светлинни години от нас. Направено е от космическия телескоп Джеймс Уеб“, гласи превод на поста. „Такова ниво на детайлност... Всеки ден се разкрива нов свят.“

 

В някои последващи туитове Клайн се извини, информирайки последователите си, че саламът е строго земен продукт и е „форма на забавление“.

„Е, когато е часът за коктейли, когнитивните пристрастия изглежда намират на какво да се насладят... Пазете се от това. Според съвременната космология нито един обект, свързан с испанските колбаси, не съществува никъде другаде освен на Земята“, пише той.

„С оглед на някои коментари се чувствам длъжен да изясня, че този пост, показващ предполагаема моментна снимка на Проксима Кентавър, е форма на забавление“, каза той в друг туит. „Нека се научим да внимаваме както с аргументите на авторитета, така и със спонтанното красноречие на определени образи.“

По-късно той публикува снимка на галактика, направена от космическия телескоп „Джеймс Уеб“, уверявайки последователите, че този път е „истинска“.

Изображения от космическия телескоп станаха много популярни през юли, когато първите снимки бяха пуснати на широката общественост, предоставяйки невиждани досега изображения на Вселената и нейните безброй галактики. Телескопът на стойност 10 милиарда долара е съвместен проект с участието на NASA, Канадската космическа агенция и Европейската космическа агенция и вече е пропътувал 1 милион километра през Космоса.

Снимка: Étienne Klein/Twitter

Виж още: Телескопът James Webb Space завъртя зашеметяваща снимка на галактиката Колелото