Astrobotic най-накрая предложи добър поглед към превозното средство, което ще пренася научни полезни товари до лунната повърхност. Компанията разкри завършената версия на спускаемия апарат Peregrine Moon преди старта му през четвъртото тримесечие на годината. Това е външно опростен дизайн, който прилича на обърната с главата надолу саксия, но то  ще бъде достатъчно, за да издържи на 24 мисии, които включват 11 артикула на НАСА, роувър Carnegie Mellon, частен товар и дори „културни послания“ от Земята.

Peregrine е висок малко над шест фута и може да издържи до 100 килограма на Земята. По-важното за клиентите е, че е сравнително евтино да се ползва - ще струва 1.2 милиона долара на килограм за превоз на полезни товари до повърхността на Луната (300 000 долара в орбита). Това звучи скъпо, но е изгодна сделка в сравнение с разходите за изстрелване на ракети. В момента SpaceX таксува 67 милиона долара за всяко изстрелване на Falcon 9 и това „само“ достига околоземната орбита.

Екипът на Astrobotic все още трябва да завърши интегрирането на полезни товари, да проведе екологични тестове и да изпрати Peregrine до нос Канаверал, където ще стартира на борда на ULA ракета Vulcan Centaur. Полезните товари обаче вече са интегрирани в машината.

Машината трябва да прави история, ако и когато заработи успешно. Очаква се Peregrine да бъде първият американски космически кораб, който (напълно) каца на Луната след края на програмата Apollo. Минали мисии като Lunar Prospector, LCROSS, GRAIL и LADEE завършваха с умишлени катастрофи. Усилията на Astrobotic няма да бъдат толкова значими, колкото кацането по проекта Artemis с екипаж, но ще помогне да се отбележи подновения интерес на човечеството към лунното присъствие.

Снимка: Astrobotic

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант

 

Тагове: