Полицията в Израел скоро може да разполага с автономни дронове, които бързо летят до места, където са засечени изстрели, гласи ново прессъобщение на ShotSpotter. Базираната в САЩ компания вече създава противоречив продукт, който използва акустични сензори за откриване на изстрели и ранно предупреждаване на полицията, а сега се обединява с компания, наречена Airobotics, за да създаде дронове, които реагират на смущения на реда.

„Airobotics вярва, че интегрирането с ShotSpotter, лидера в откриването на изстрели, ще осигури по-добро технологично решение за справяне с престъпленията с огнестрелни оръжия в Израел“, казва Меир Клинър, главен изпълнителен директор на Airobotics в декемврийското прессъобщение. „Това партньорство е още една стъпка в стратегията на компанията за разширяване на обхвата на дейността си чрез предоставяне на решения за спешно реагиране, сигурност и полети в градски райони.“

Концепцията не е без своите критици. Само преди дни медии съобщиха, че полицията в Денвър вече използва ShotSpotter, но не може да докаже, че всъщност намалява насилието с оръжие. Новите цифри показват, че сигналите на ShotSpotter в Денвър са се увеличили през 2021 г. с близо 25 процента в сравнение с миналата година, но арестите са се увеличили само с 2 процента. Технологията е внедрена в повече от 100 града по целия свят и Денвър не е единственият, който съобщава за проблеми с нея.

Трудно е да си представим, че поставянето на тази технология на дронове ще реши проблеми, предвид бавното време за реагиране и брой арести. Новата система може да спаси животи и да направи работата по-безопасна за служителите, но само ако действително работи качествено. Ако дефектна или непроверена технология попадне в заблудени ръце, перспективата за свободата е още по-лоша.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Десет готини трика за по-качествена смартфон фотография