Вече официално може да се каже, че дроновете спасяват човешки живот. Доказателство за това е изключително бързата намеса на апарат, разработен с Центъра за наука за реанимация към Karolinska Institutet, SOS Alarm и регион Вестра Гьоталанд в Швеция.
През декември, докато рине сняг, 71-годишен мъж получава сърдечен удар. Животоспасяващата намеса е била поискана от случаен минувач, който за огромен късмет се оказва лекар. След бърза преценка той изискал да използва услугата за спешна медицинска въздушна доставка (EMADE) на Everdrone. Тя е проектирана да предоставя помощ възможно най-бързо и позволява на спешните диспечери да изпратят дрон, носещ дефибрилатор до дома на обаждащия се. По този начин може да се стартира животоспасяващ процес, преди линейката да пристигне до адреса. В конкретния случай са били необходими три минути, докато службите доставят дефибрилатора където бил нужен.

Everdrone са изключително радостни, че са допринесли за щастливата развръзка: преди това в четиримесечно пилотно проучване, тестващо програмата EMADE, услугата е получила 14 сигнала за инфаркт, които биха отговаряли на условията за дронове. Дроновете са излетели в 12 от тези случаи, а 11 успешно са доставили дефибрилаторите. Седем от тези дефибрилатори са доставени преди пристигането на линейката. В момента услугата EMADE може да достигне до 200 000 шведски жители. Компанията заяви, че планира да се разшири до повече места в Европа тази година.

Обзор на седмицата за всичко ново, случващо се в света на технологиите, игрите и развлекателната индустрия, можете да откриете в нашия подкаст HiCast.  
Последвай Instagram профила ни и прочети пръв най-интересните новини. 
Абонирай се за YouTube канала ни и гледай нашите технологични ревюта. 

Снимки: Everdrone

Виж още: Дронове ще пазят дамите от улични посегателства във Великобритания (ВИДЕО)