Учени от Университета в Бъркли разработиха ново устройство за изкуствена фотосинтеза, което представлява важна крачка напред в борбата за достъпни и възобновяеми алтернативи на фосилното гориво.  

Наречено „хибридна фотоелектрохимическа и волтаична клетка“, то превръща светлина и вода в два вида енергия: водородно гориво и електричество. Съществуващите устройства за изкуствена фотосинтеза могат да усвояват само малък процент от светлината, която приемат.

„Това е все едно да караш кола на първа скорост. Има енергия, която може да използваш, но тъй като системата не работи на максимален капацитет, тя се губи, преди да се използва за нещо полезно“, обяснява ученият Гидеон Сегев.

Решението на учените е да поставят втори филтър, който да разделя водата на водород и кислород и да превръща в електричество друга част. Досега устройствата за изкуствена фотосинтеза са постигали ефективност от 6.8 процента, докато новият дизайн позволява цели 20.2 процента.

Сега екипът търси приложение на технологията в реални условия. Водородът със сигурност ще играе голяма роля в енергийното бъдеще на света, така че всеки опит да подобрим ефективността на събирането му е добра новина за по-нататък.