Докато Facebook и Google наскоро се отказаха от техните интернет дронове, задвижвани със слънчеви лъчи, друга компания с много повече опит постигна успех с идеята си. Airbus обяви, че нейният Zephyr S HAPS (псевдосателит на висока надморска височина) е бил в полет за 25 дни, като е записал рекордно постижение за всеки един самолет изобщо. Той разби рекорда от 14 дни, отбелязан от предишен прототип Zephyr самолет.

Zephyr лети само на слънчева енергия на над 21 000 метра надморска височина, каквато са достигнали само определени или специализирани самолети SR-71 Blackbird, МиГ-25 и др. Това е много повече от всеки обикновен самолет и ви позволява да извършвате разузнавателни, наблюдателни и комуникационни полети.

"Така се запълва разликата в спектъра над самолетите и до сателитите и безпилотните летателни апарати (БЛА), за да осигури устойчиви местни сателитни услуги", се казва в съобщение за пресата. Видеоклипът на излитането (по-долу) показва, че може да бъде вдигнат и пуснат на ръка. Веднъж във въздуха, той може да работи за част от цената на сателита, коментира компанията.

Един от първите клиенти на Airbus за Zephyr са въоръжените сили на Великобритания, която поръча три от самолетите. Zephyr S е производствен, а не прототип като предишните модели. Airbus показа за първи път самолета на въздушното шоу във Фарнсбъроу, близо до Източен Хемпшир, Англия, където ще строи самолета. Военните биха могли да го използват за шпиониране, но той може да бъде използван и за откриване на петролни разливи и други бедствия. Airbus планира евентуално да премести своята база Zephyr в Австралия и да стартира по-мощен модел, наречен Zephyr T.

Машината може да се използва и за разпространение на интернет, подобно на това, което Facebook и Google планират да направят с Aquila и Solara 50.