Изследователи създадоха гигантска арена за душене за комари с надеждата да разберат защо те са толкова привлечени от нас. Наред с други неща те откриват, че миризмата на човешкото тяло е по-примамлива за насекомите, отколкото самото наличие на въглероден диоксид - химикал, който издишваме.

Много изследвания са се опитвали да разберат как женските кръвосмучещи комари намират и избират хората, с които се хранят. Но според автора на изследването Конър Макмемън тези проучвания често се затрудняват да обхванат сложната природа на привличането на комарите. Затова в партньорство с изследователи от Macha Research Trust в Замбия, Африка, Макмемън и екипът му решават да създадат по-натуралистична среда за своите експерименти.

"В лабораторията повечето изследвания, използвани за тестване на предпочитанията на комарите към миризми, се извършват в много малки мащаби, в малки кутии с обем около 0.5 куб.м или по-малко", казва Макмемън, изследовател в Института за изследване на маларията към Училището за обществено здраве "Джон Хопкинс Блумбърг", пред Gizmodo. "За изследването в Замбия използвахме структура, наречена полуполева летателна клетка - екранирана структура с обем около 1000 кубически метра, около 2000 пъти повече от обема, използван за обикновени лабораторни изследвания."

Клетката беше оборудвана с равномерно разположени нагревателни възглавнички, които може да се затоплят до типичната температура на човешката кожа. Върху тези подложки екипът може да привлича комарите, като пуска различни количества въглероден диоксид и човешки аромат. За щастие участващите доброволци хора бяха в безопасност, тъй като миризмата им се осигуряваше от въздушната фуния на едноместните палатки, в които пребиваваха. Като тестови обект е използван обичащ хората и често срещан преносител на малария, наречен Anopheles gambiae.

Самият размер на арената за комари позволи на екипа да сравни миризмите на шест човека едновременно, което е много повече от обичайните две миризми, използвани в подобни сравнителни изследвания. Тя също така им позволи да видят как комарите ще ловуват през нощта - предпочитаното от тях време за хранене. През нощта около 200 комара ще бъдат пуснати в клетката, където активността им ще бъде проследена с инфрачервени камери. Ако буболечките кацнат върху нагревателна подложка, това ще покаже желанието им да се хранят.

Изследователите установяват, че само телесната топлина не е довела до това комарите да се нахвърлят на потенциална храна. Комарите все пак се привличат от подложките, след като към сместа се добави въглероден диоксид. Но от трите фактора телесната миризма сама по себе си е била най-примамлива за кръвопийците.

"В това изследване установихме, че човешката миризма е от решаващо значение за привличането на Anopheles gambiae в близост до потенциален гостоприемник, при което те могат да открият топлината от човешката кожа", казва Макмемън.

Както показват и други изследвания, комарите в това изследване са имали своите ясни фаворити сред хората и в индивидуалните мускуси на хората екипът идентифицира химически компоненти, които изглежда са невероятно привлекателни или отблъскващи.

Снимка: Unsplash

Виж още: 76 от 100-те най-играни игри в Steam вървят на Steam Deck

 

Тагове: