NASA сподели ново видео на своя марсоход Mars 2020, което демонстрира способността на роботизираната ръка на машината да вдига тежки товари. Според NASA ръката има пълна свобода да работи с товари до 50 кг, като движението е възможно благодарение на пет електрически мотора, захранващи също толкова на брой механични стави.

Тестовете са били проведени на 19 юли на място в лабораторията, където се строи машината. Ръката е с дължина малко над 2 метра и има обособени китка, лакът и рамо.

Както съществуващия Curiosity, който работи на Червената планета, Mars 2020 трябва да броди из прашната повърхност на Марс и да изучава планетата с различни инструменти. Конкретно ръката ще помогне за събирането на проби от скали и повърхността. Ако всички тестове приключат по план, NASA ще изстреля марсохода от базата Кейп Канаверал през юли 2020 г., а очакваното пристигане на Марс е предвидено за февруари 2021 г.   

Mars 2020 ще събере материали, които ще бъдат върнати на Земята за по-нататъшен анализ. Ще бъдат върнати от друга мисия, която все още не е дефинирана. 

Марс е имал условия, подобни на тези на Земята, затова събитията в Слънчевата система, които са позволили създаването на живота на нашата планета, може би са се случили и на Марс.

Марс е по-добър за изследване на тези времена, отколкото Земята, защото на нашата планета има особености - движението на тектоничните плочи, които периодично променят терена и водата, която тече и отмива древни артефакти.     

Виж още: NASA с едра новина за следващия човешки крак, който ще стъпи на Луната!

 

Тагове: