Нямаше как САЩ да не отбележат 50-ата годишнина от мисията Аполо 11 без новина за следващото пътуване до Луната. NASA и оръжейният гигант Lockheed Martin потвърдиха завършването на капсулата Орион, която ще играе ключова роля в мисията Артемис 1. В нейните рамки капсулата трябва да прелети покрай Луната, като предстои процес на нейното интегриране в сервизния модул на мисията и тестване преди насрочения за началото на 2020 г. полет.

Той ще бъде безпилотен, докато първото пътуване, при което на борда на капсулата ще има екипаж, ще се осъществи в рамките на Артемис 2, за момента предвидена за 2022 г.

Капсулата е доста сложна конструкция. Тя има достатъчно оборудване за екипажна активност в продължение на 21 дни, модерна пилотска кабина, опция за автоматично скачване и цели 12 двигателя. Тя се нуждае от всичкото това, защото е замислена като основен апарат не само за полета до Луната, но и за вероятни мисии до Марс и астероиди. За целта капсулата трябва да бъде по-адаптивна дори от това, което Crew Dragon на SpaceX може да предложи.      

Виж още: Вече може да следите слънчевия платноход LightSail 2 в полета му около Земята (ВИДЕО)

 

Тагове: