Учените, стоящи зад най-големия колайдер в света, представиха своята многомилиардна визия за изграждането на още по-голямо такова съоръжение. Те се надяват, че то ще помогне за разкриването на повече тайни за материята и за Вселената в идните десетилетия.

Целта на наследника на Големия адронен колайдер, който ще струва 22.5 млрд. евро, е с него да се търсят нови субатомни частици до 2050 г. Новият ускорител трябва да бъде почти четири пъти по-дълъг и десет пъти по-мощен. Той ще се използва и като стъпало за достигане на следващото технологично ниво от развитието на ядрената физика. В бъдеще то ще позволи изграждането на съоръжение, което ще може да генерира седем пъти по-голяма енергия от настоящия адронен колайдер.

За учените новият проект е като да "планираш пътуване не до Марс, а направо до Уран". От бозона на Хигс насам те не са открили никакви нови частици, така че тези, които защитават новия проект, се надяват, че по-мощните сблъсъци могат да свършат работата. От своя страна критиците казват, че парите биха могли да бъдат по-добре изразходвани в други области на научните изследвания като например борбата с изменението на климата.

Големият адронен ускорител, или Големият адронен колайдер, е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за ядрени изследвания. Целта на проекта LHC е преди всичко да бъде открит Хигс бозонът - най-важната елементарна частица, предсказана теоретично от стандартния модел, но все още ненаблюдавана експериментално.

Идеята за проекта LHC се ражда през 1984 г. и е официално одобрена десет години по-късно. Строителството му започва през 2001 г.

TP-Link DECO M5 AC1300 - Wi-Fi система с характер

---

Спечели Samsung Galaxy Note 9 в новата инициатива на Go Guide - Go Guide Awards