Омръзнало ви е от едни и същи партита за рождени дни, годишнини и сватби в развлекателни паркове, тропически курорти, на борда на круизни кораби или в изискани ресторанти?

Е, тези авантюристични хора с дълбоки джобове и нарастващи банкови сметки могат да помислят за нещо много по-екзотично сега, когато Zero-G, компанията за космически туризъм с нулева гравитация, обяви намерението си да започне да предлага частни концерти на борда на специално оборудваните си самолети.

Zero-G Corporation е частно предприятие за космически развлечения и туризъм, основано през 1993 г. и базирано в Exploration Park, Флорида. От 2004 г. те предлагат полети в условията на микрогравитация на борда на G-Force One, техния модифициран Боинг 727-200, и са посрещали хиляди хора - от Марта Стюарт до Стивън Хокинг и Бъз Олдрин.

Сега Zero-G издига местата за представления на нови висоти, като съобщава за планирана в момента поредица от концерти, която ще започне през 2023 г. и ще включва параболични полети с намалена гравитация и музика на живо. Когато организацията стане домакин на повече от тези уникални концерти, тя възнамерява да разшири видовете изпълнения, които са възможни при нулева гравитация.

Понастоящем това е единствената търговска възможност на планетата за физически лица да изпитат безтегловност, без реално да се изстрелват в Космоса, на разумна цена. Полетите продължават около 100 минути и се състоят от петнадесет параболи, всяка от които симулира 30 секунди намалена гравитация.

За да се осъществят акробатичните маневри, обновената хидравлична система на G-Force One позволява непрекъснато хидравлично налягане по време на тези одобрени от FAA параболични интермедии. Със седалките за пътниците, разположени в задната част на самолета, преконфигурираният интериор позволява максимално плаващо пространство, което е разделено на секции и е подплатено от пода до тавана за комфорт и безопасност.

Zero-G вече е провел полет с нулева гравитация и първите им изпълнения ще бъдат съсредоточени върху диджеи, рап и поп изпълнители, но в бъдеще планират да поддържат инструментални групи.

"Всичко това започна като неочакван случаен разговор, който проведохме с членове на компанията, подхвърляйки диви идеи от типа "какво ако?" и изхвърляйки всичко навън", казва Грег Мелън, директор на отдел "Маркетинг и продажби на потребителите", пред Space.com. "В крайна сметка стигнахме до идеята какво би станало, ако превърнем G-Force One в място за концерти. Вече разполагахме с оборудването и го бяхме направили веднъж преди. След като обмисляхме идеята в продължение на две седмици, изглеждаше, че тя има почва под краката ни."

Снимка: Unsplash

Виж още: SpaceX ще изведе частна мисия до южния полюс на Луната през 2026