Нов ден за науката, още едно ново откритие на древна змия. Палеонтолози в Индия откриха вкаменени прешлени от змия, която се е плъзгала из субконтинента преди около 47 милиона години и е можела да достигне дължина от близо 15 метра. Новооткритият изчезнал вид е наречен Vasuki inidicus, по името на митичната змия, навита около врата на хиндуисткия бог Шива, и е описан за първи път в проучване, публикувано на 18 април в списание Scientific Reports.

"Vasuki е важна част от древен пъзел. Тя допринася за разбирането ни за тази изчезнала група, а също и за разбирането ни за големите, върхови змии, които са на върха на хранителната верига като цяло", казва Джон Джасийн III, палеонтолог от Тексаския университет в Остин, който изследва влечугите. Освен за влечугите находката на вкаменелости носи и по-широки сведения за климата в Индия преди десетки милиони години.

"Това е и просто една готина змия, защото е била толкова голяма", казва той, сравнявайки дължината ѝ с тази на училищен автобус.

Сунил Баджпай, съавтор на изследването и палеонтолог на гръбначни животни в Индийския технологичен институт в Рурки, открива за първи път вкаменените останки от змии през 2005 г. във въглищна мина в Западна Индия. По време на бавни и внимателни разкопки са открити 27 гръбначни животни - всички те вероятно са от един и същи индивид. Анализирайки съотношението между размерите на различните части на прешлените и уникалните форми и изпъкналости на вкаменелостите, Баджпай и неговият колега установяват, че останките са на нов вид от изчезналото семейство Madtsoiidae, което е било примитивна змия, подобна на боа и питон.

Вкаменелостите с размерите на юмрук отстъпват по обиколка и ширина само на тези на Tintanoboa - друга гигантска змия, за която се предполага, че е живяла преди около 58 милиона години в днешна Колумбия. Въз основа на възрастта на скалата, в която са открити новоописаните прешлени, изследователите датират Васуки преди около 47 милиона години, само няколко милиона години след като индийската тектонска плоча е започнала да се сблъсква с Евразия. Според новото изследване това време подкрепя идеята, че мадзоидите са възникнали в Индия, а по-късно са се преместили в Северна Африка и Южна Евразия, където са открити други, по-късни фосилни екземпляри.

Предизвикателство е да се направи точен извод за общия размер на тялото на вида по непълния скелет на един индивид. Но с помощта на моделни уравнения, включващи данни за сегашните живи змии и известните изкопаеми, Баджпай и колегата му Дебаджит Дата - друг палеонтолог на гръбначни животни в същата институция, изчисляват, че V. indicus е бил дълъг между 10.9 и 15.2 метра. Единствената известна змия със сравними размери е Titanoboa, която понастоящем е рекордьор по големина на някога живялата змия. Дължината на Titanoboa се изчислява на 10 до 15 метра, като средната оценка е около 13 метра. Относителните размери на гръбначните животни показват, че Titanoboa е била по-тежка и с по-дебело тяло от V. indicus, но все пак е невъзможно да се знае точно кой вид змия би спечелил състезанието по измерване.

Точните оценки на размера могат да се променят с намирането на повече вкаменелости и извършването на допълнителни анализи.

"Всичко се свива, когато се извади рулетката", казва Александра Хауърд, палеобиолог и херпетолог в Тексаския университет, която не е участвала в новото изследване. "В палеонтологията има една шега, че всеки винаги намира най-голямото нещо", добавя тя - и с повече открития и анализи оценките за най-големите размери са склонни да намаляват. Въпреки това Хауърд казва, че новото откритие включва някои много добре запазени вкаменелости и е интересно допълнение към знанията ни за древните влечуги.

"Миналото е било пълно с гигантски змии. Това откритие е наистина страхотно", завършва тя.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха натриева батерия, способна да се зарежда бързо само за няколко секунди