Хората не са толкова добри в откриването на детайли в изкуството, затова изследователите са решили да обучат алгоритъм с изкуствен интелект, който да открива това, което хората не могат и само подозират.

Екип от изследователи от Обединеното кралство и САЩ създаде персонализиран алгоритъм, използвайки предварително обучена архитектура, наречена ResNet50, която е разработена от Microsoft. Екипът се възползва от обща техника за машинно обучение, за да подобри алгоритъма, като го захранва с автентични картини на известния художник Рафаело. Целта е била да се научи изкуственият интелект да разпознава с висока степен на точност щрихите на четката в картините, които са създадени от ръката на Рафаело, и лицата на хората в тези картини.

Особено една картина на Рафаело е обект на дебати сред учените. "Мадона дела Роза" е нарисувана на платно в периода 1518 - 1520 г. В продължение на много години учените спорят дали картината е оригинална творба на прочутия художник, или в създаването ѝ е участвала друга ръка, по-конкретно с лика на св. Йосиф. Някои учени твърдят, че лицето на свети Йосиф не е толкова прецизно изработено, колкото другите творби на Рафаело, което ги кара да смятат, че е дело на друг художник.

Екипът помоли алгоритъма на изкуствения интелект да сканира спорната картина и той определи Мадоната, Младенеца и свети Йоан като създадени от ръката на Рафаело, но свети Йосиф не беше - потвърждавайки стогодишното подозрение на учените.

Снимка: Unsplash

Виж още: Boring Phone е антитеза на модерния смартфон от HMD Global и Heineken