Планирано е корабът Starliner да се върне на Земята без екипаж само след няколко дни, но очевидно все още има няколко нови загадки, които да бъдат решени от екипа, преди да отпътува. В събота астронавтът Буч Уилмор алармира Контрола на полетите на НАСА за необясним „странен шум“, идващ от високоговорител в космическия кораб, който можете да чуете в аудиоклип от разговора, споделен във форума на NASASpaceflight от метеоролога Роб Дейл. Шумът започва на около 45-ата секунда и се чува в равномерен ритъм.

„Не знам какво го създава“, казва Уилмор.

След като потвърди, че и наземният екип може да чуе звука, когато Уилмор доближи микрофона си до високоговорителя, ръководителят на полета в Хюстън каза: „Беше нещо като пулсиращ шум, почти като сонарен пинг“. След това Уилмор го оставя да звучи още около 20 секунди, преди да приключи разговора. „Само за да съм сигурен, че съм на една и съща страница, това излиза от високоговорителя в Starliner“, пита Контролът на полетите. „Не забелязвате ли нещо друго, някакви други шумове, някакви странни конфигурации там?“ Астронавтът отбелязва, че всичко останало изглежда нормално.

Все още не е ясно какво е причинило звука. Космическият кораб на Boeing е прикачен към МКС от началото на юни и оттогава инженерите имат сериозни проблеми в опитите си да решат проблемите, възникнали по време на първия му полет с екипаж. Когато Starliner най-накрая се върне на Земята на 6 септември, той ще остави астронавтите Уилмор и Уилямс на МКС, където ще продължат да работят през следващите няколко месеца, докато чакат да се приберат у дома на борда на капсулата на SpaceX през февруари 2025 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Революционно екологично охлаждащо устройство счупи световния рекорд по производителност