Магнитното поле на Слънцето е доста комплексно и трудно за разбиране, но за да го изследва по-добре, NASA е създала нов компютърен модел, чиято цел е да направи подобна карта на полетата на нашата звезда.

Самият модел изобразява затворените магнитни полета и отворените, които са насочени към Космоса. В розово и зелено са именно отворените линии, докато ярките петна се получават, когато затворените линии се сблъскат една с друга.

Изучаването на магнитните полета на Слънцето е важно, защото тези магнитни експлозии могат да причинят слънчеви изригвания и бури. Не са малко онези учени, които считат, че именно слънчевите бури в някакъв момент могат да се превърнат в реална опасност за Земята, защото не само пречат на космическата ни дейност, но и нарушават собствените ни магнитни полета, което на свой ред може да ни остави без електричество за месеци.

През далечната 1859 г. се случва именно подобно събитие, известно като "инцидента Карингтън" по името на астронома Ричард Карингтън, когато при мощна слънчева буря части от Северна Америка и Европа остават без телеграф.

Наскоро американската Геологична служба поиска увеличение на бюджета си именно заради нуждата от подробно картографиране на геомагнитните полета и откриването на начини за защита в случай на мощна слънчева буря.

 

Виж още: Учени разкриват какви температурни рекорди ни очакват в близко бъдеще