Представете си един свят, където на всеки 69 години слънцето изчезва в почти пълно затъмнение, което продължава три и половина години.

Точно такова явление се наблюдава в малка и все още безименна звездна система на разстояние от около 10 000 светлинни години от Земята. Новооткритата система, която астрономите все още наричат само TYC 2505-672-1, е притежател на два рекорда - тя не само е мястото с най-продължително затъмнение, но е и двойната звезда с най-дълъг перод между затъмненията.

Откриването на тази система с толкова необичайни свойства е дело на екип астрономи от университетите Харвард и Вандербилд.

"Това е най-продължителното затъмнение и най-дългата орбита на затъмнение за двойна звезда, открита някога, и то с много", казва Джоуи Родригес от Вандербилд.

Досегашният рекорд се държеше от гигантската звезда Епсилон Ауриге, която е затъмнявана от своята съпътстваща звезда всеки 27 години в продължение на 640 до 730 дни. Тя е много ярка и се намира много по-близо (на около 2200 светлинни години от Земята), което позволява на астрономите да я изучат по-добре. На свой ред TYC 2505-672-1 е толкова далечна, че събраните данни все още са доста малко, но учените предполагат, че температурата на повърхността ѝ е с около 2000 градуса по-висока от тази на Слънцето. За да се получи 69-годишният интервал, астрономите изчисляват, че двете зведи трябва да имат много широка орбита на разстояние, колкото това между Слънцето и Уран.

"Сега дори най-мощните телескопи не могат да наблюдават това затъмнение. Надяваме се, че към 2080 г., когато ще се случи следващото, технологията вече ще е достатъчно напреднала", добавя Родригес.

Виж още: Откриха скрити надписи на борда на командния модул на Аполо 11

Тагове: