Откриха непознати до момента надписи на ръка по стените на командния модул на Аполо 11, който през 1969 г. отведе космонавтите Бъз Алдрин, Нийл Армстронг и Майкъл Колинс до Луната и обратно.

Модулът "Колумбия" е част от експозиция в Смитсоновия институт във Вашингтон, където стои вече повече от 40 години. Едва сега обаче учените се натъкват на "космически графити" благодарение на триизмерно сканиране на вътрешността на кабината.

Сред надписите е календар, отброяващ дните, прекарани в Космоса, както и координати, разкриващи позицията на модула на Луната. Сега експертите отново ще се върнат към архивите на мисията, за да установят кога точно и защо са направени тези надписи.

"Вълнуващо е, че все още можем да научим нови неща за "Колумбия", казва Алън Нийдъл, куратор по космическа история в музея.

"Ще продължим да изучаваме тайните на "Колумбия" почти 50 години след завършването на мисията. Това не е просто машина, това е жив артефакт."

Именно в командния модул стои Колинс, докато Бъз Олдрин и Нийл Армстронг са на лунната повърхност. В кабината се намират контролни пултове, навигационни системи и отделени за храна и отпадъци по време на мисията.

 

 


Виж още: Китай преселва 10 хиляди души заради строежа на супертелескоп

Тагове: