Потенциален кратер в централната част на Австралия, широк над 600 км, може да промени познанията ни за геоложкото минало на Земята. Изследователите Даниел Конъли и Ариф Сикдер от Университета на Вирджиния смятат, че са открили доказателства в подкрепа на съществуването на MAPCIS - Масивната австралийска прекамбрийско-камбрийска импактна структура - която представлява неконцентричен сложен кратер, който би могъл да даде нови сведения за геоложката и биологичната еволюция на нашата планета.

„Работата по проекта MAPCIS беше невероятно пътешествие“, казва Сикдер, доцент в Центъра за изследване на околната среда, подразделение на VCU Life Sciences. „Данните, които събрахме, предлагат уникален поглед към силите, които са оформили нашата планета, и аз се вълнувам от бъдещите изследвания, които това откритие ще вдъхнови.“

Според изследователите ударът е настъпил в края на периода Едиакаран, в рамките на неопротерозойската ера, която обхваща периода от преди 1 милиард до 538,8 милиона години.

Сред откритите от тях геоложки доказателства, които потвърждават възрастта, размера и мястото на удара, са масивни залежи от псевдотахилитна брекча или разтопена скала в близост до центъра на кратера. Изследователите са открили шокови минерали, включително лонсдейлит, или шоков диамант, в залежите, заедно с количества иридий на нивото на удара.

„Откриването на MAPCIS е доказателство за силата на съвместните изследвания“, казва Конъли. „Нашите открития не само подчертават значението на тази ударна структура, но и откриват нови пътища за разбиране на геоложкото минало на Земята.“

Снимка: Unsplash/Daniel Connelly

Виж още: SpaceX планира пет мисии без екипаж до Марс като прелюдия към масова миграция на планетата