Илон Мъск обяви чрез своята социална медийна платформа X, че неговата космическа компания SpaceX възнамерява да изпрати пет кораба без екипаж до Марс в рамките на две години. Той също така заяви, че ако всички те се приземят благополучно, то мисии с екипаж до Червената планета ще бъдат възможни само след четири години или шест години, ако в рамките на процеса има някакви проблеми.

Мъск заяви, че изстрелванията към Марс ще се извършват само на всеки две години, когато двете планети са най-близо една до друга в съответните си орбити около Слънцето. Той каза, че това увеличава трудността за успешно достигане до Марс, но също така „служи за имунизиране на Марс от много катастрофални събития на Земята“.

През последните няколко години вече видяхме, че тестовите изстрелвания на космически кораби Starship се провалиха при първите няколко опита и бяха необходими корекции. Като се има предвид, че условията на Марс са различни от тези на Земята, тогава някои от кацанията може да се провалят, а може и всички да се провалят.

Без значение какво ще се случи с кацането, SpaceX ще увеличава броя на космическите кораби, пътуващи до Марс, експоненциално на всеки две години. Целта е да се изпратят обикновени хора на Марс, ако могат да си го позволят.

В поста си Мъск се върна към други въпроси, които той е коментирал и преди. Първо, той заяви, че човечеството трябва да побърза и да стане мултипланетарно, преди на Земята да се случи нещо, което да попречи на това, като ядрена война, супервирус или срив на населението.

След това премина към политиката, като обясни, че програмата „Звезден кораб“ е „задушена от планина от правителствена бюрокрация, която расте всяка година“.

След като НАСА се опитва да върне хора на Луната, а Мъск - да ги закара на Марс, 20-те години на XXI век могат да се окажат много интересно десетилетие в космическите пътувания. Все пак трябва да се спомене, че тази област винаги е съпътствана от забавяния, така че може би по-вълнуващи ще се окажат 30-те години.

Снимка: Unsplash/SpaceX

Виж още: PlayStation 6 се разработва във версии с два чипа: по-скъпа и по-евтина