Странна галактика от ранната Вселена живее бързо и умира млада. Тя е най-отдалечената "мъртва" галактика, забелязани някога, което означава, че в нея вече не се образуват нови звезди.

Галактиката JADES-GS+53.15508-27.80178 е открита през 2010 г., но тогава астрономите не са успели да я характеризират в детайли. Франческо Д'Еудженио от Кембриджкия университет и колегите му я наблюдават отново с космическия телескоп James Webb (JWST) и установяват, че звездообразуването ѝ отдавна е приключило.

Много масивни галактики са спокойни, поради което не показват признаци на продължаващо звездообразуване дори при големи червени отмествания и за тях е известно, че са физически компактни. Досега са открити само много малко спектроскопски потвърдени спокойни галактики с високо червено отместване (до червено отместване 5.0). Откриването на нови галактики от този тип е от голямо значение за астрономите, тъй като тези обекти могат да допринесат за по-доброто ни разбиране за ранните етапи на Вселената.

Обикновено подобно затихване на звездообразуването се случва много по-късно във Вселената. Откритието обаче предполага, че настоящият космически модел може да е непълен и не знаем всичко за начина, по който функционират галактиките.

Една галактика може да спре да образува звезди, когато централните ѝ свръхмасивни черни дупки изтеглят междузвездния резервоар от прах, от който се създават нови звезди. Галактиката може също така да изразходва ресурсите си от прах, като образува звезди твърде бързо, случайно да изпадне в глад и да прекъсне образуването на нови звезди. Екипът не е сигурен дали това, което са наблюдавали с JWST, е причинено от някой от тези сценарии. Но наблюдението на по-стари галактики помага на астрономите да си съставят цялостен анализ на еволюцията на галактиките и формирането на звездите, както и да използват данните за създаване на по-точни модели.

Името на галактиката произлиза от проекта JWST Advanced Deep Galactic Survey (JADES), в рамките на който тя е наблюдавана.

Членовете на екипа установиха, че в галактиката най-вероятно е имало бърз изблик на звездообразуване, продължил между 30 и 90 милиона години. Но изглежда, че тя е спряла да развива звезди само 10 до 20 милиона години по-рано от момента, в който я наблюдаваме. Светлината ѝ е достигнала до нас за повече от 13 милиарда години, така че JWST я вижда такава, каквато е съществувала само 700 милиона години след Големия взрив, което я прави най-старата "мъртва" галактика, откривана досега.

Снимка: NASA

Виж още: HONOR Magic6 Pro: новата магия (РЕВЮ)