Черните дупки са една от най-мощните сили във Вселената, но никога не бяхме виждали такава, докато екипът на Event Horizon Telescope (EHT) не публикува първото изображение през 2019 г. Сега екипът EHT Collaboration публикува най-подробното досега изображение на същата черна дупка M87, създадено с помощта на допълнителен телескоп и независими данни от 2018 г., което показва по-добре безумната физика зад тези свръхмасивни обекти.

Първото изображение е заснето през 2017 г. (обработката на данните отнема много време) с помощта на осем високопланински телескопа от места, сред които Чили и Антарктида. Сложната техника изисква синхронизиране на атомни часовници, използване на въртенето на Земята и обработка на петабайти RAW данни от телескопите. Резултатът беше леко размит, но ясно показваше очакваната "поничка" с черна дупка в центъра и акреционен диск, съставен от материя, вдишана от близките звезди.

Въпреки това сътрудничеството на EHT засне още едно изображение година по-късно с помощта на допълнителен телескоп в Гренландия. Това "значително" подобри верността на изображението, особено в посока север-юг според EHT. Една от първоначалните платформи, Големият милиметров телескоп, също повиши чувствителността си, като за първи път използва цялата си 50-метрова повърхност. Екипите въведоха и нови техники за анализ на данните, които повишиха точността.

Резултатът е по-рязко и по-ярко изображение, на което ясно се вижда и ефектът на Доплер/Ейнщайн, който кара черната дупка да изглежда по-ярка от едната страна. Това светло петно всъщност се измества надясно между заснемането на двете изображения.

"Най-голямата промяна, че пикът на яркостта се измества около пръстена, всъщност е нещо, което предвидихме, когато публикувахме първите резултати през 2019 г.", казва д-р Брит Джетър от тайванската ASIAA. "Докато Общата теория на относителността казва, че размерът на пръстена трябва да остане доста фиксиран, излъчването от турбулентния, разхвърлян акреционен диск около черната дупка ще накара най-ярката част на пръстена да се колебае около общия център. Размерът на колебанията, които наблюдаваме с течение на времето, е нещо, което можем да използваме, за да проверим нашите теории за магнитното поле и плазмената среда около черната дупка."

Новата снимка показва също, че научната основа на техниката на изобразяване е стабилна и възпроизводима. "Потвърждаването на пръстена в напълно нов набор от данни е огромно постижение за нашето сътрудничество и силна индикация, че разглеждаме сянката на черна дупка и материала, който обикаля около нея", казва д-р Кейичи Асада от ASIAA.

Сътрудничеството на EHT ще продължи да развива науката с нови наблюдения, предвидени за първата половина на 2024 г. По това време учените се надяват да заснемат множество изображения, за да създадат първото "видео" на черна дупка, което да покаже хаотичните ѝ движения. Както и досега може да са необходими няколко години (и участието на много учени), за да се получи крайният резултат.

Снимка: Unsplash/EHT Collaboration

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците