Ако изучавате математиката достатъчно дълго, вероятно сте запознати с името на Питагор. Но макар че ученият е важна историческа фигура в развитието на математиката, той не е разгадал уравнението, което най-често се свързва с него (a2 + b2 = c2). Всъщност съществува древновавилонска плочка (със закачливото име IM 67118), която използва Питагоровата теорема, за да реши въпроса за дължината на диагонала в правоъгълник. Плочката, вероятно използвана за обучение, датира от 1770 г. пр.н.е. - векове преди Питагор да се роди около 570 г. пр.н.е.

На друга плочка от около 1800 - 1600 г. пр.н.е. е изобразен квадрат с обозначени триъгълници вътре. Преводът на означенията от основа 60 - системата за броене, използвана от древните вавилонци - показва, че тези древни математици са били наясно с Питагоровата теорема (разбира се, не се нарича така), както и с други напреднали математически концепции.

"Заключението е неизбежно. Вавилонците са знаели връзката между дължината на диагонала на квадрат и неговата страна: d = квадратен корен от 2", пише математикът Брус Ратнър в статия по темата. "Това вероятно е първото число, за което се знае, че е ирационално. Това обаче на свой ред означава, че те са били запознати с Питагоровата теорема - или най-малкото с нейния специален случай за диагонала на квадрат (d2 = a2 + a2 = 2a2) - повече от хиляда години преди великия мъдрец, на когото е наречена."

Тогава защо това се приписва на Питагор? Не е оцелял нито един оригинален текст от Питагор. Това, което знаем за него, е предадено от други, по-специално от питагорейците - членове на школата, която той създава в днешна Южна Италия. Школата, наречена Полукръгът на Питагор, е била потайна, но знанията, научени или открити там, са били предавани и често приписвани на самия Питагор.

"Една от причините за рядкостта на оригиналните източници на Питагор е, че питагорейското знание се е предавало от поколение на поколение от уста на уста, тъй като писмените материали са били оскъдни", продължава Ратнер. "Освен това от уважение към своя водач много от откритията, направени от питагорейците, са били приписвани на самия Питагор; това обяснява термина Питагорова теорема."

Въпреки че Питагор не е измислил теоремата, неговата школа със сигурност я популяризира и тя се свързва с него поне през следващите няколко хиляди години.

Снимка: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0); rotated, cropped

Виж още: Земята може да се превърне в необитаем ад до няколкостотин години заради парниковите газове