От Armageddon до Day After Tomorrow, има много холивудски филми за това как нашият свят може да свърши. Сега едно проучване предостави ужасяващ поглед върху бъдещето на нашата планета и то не изглежда добре.

Изследователите са симулирали "убийствен парников ефект" - драматична ескалация на температурите на нашата планета.

Притеснително е, че те казват, че Земята скоро може да се превърне в "необитаем ад", подобно на нашата съседна планета Венера. И не е нужно да гледаме твърде далеч в бъдещето, за да стигнем до тази точка, тъй като учените прогнозират, че парниковият ефект на Земята може да бъде само след няколкостотин години или дори по-рано.

Новото изследване е ръководено от астрономи от Женевския университет (UNIGE) заедно с френските лаборатории CNRS в Париж и Бордо.

Те предупреждават за "изпаряването на целия повърхностен океан" на Земята и "драматично повишаване на глобалните повърхностни температури".

"Този климатично нестабилен преход разделя две популации от планети - планети с умерен климат и планети с гореща среда", казват те в своя документ. Това е един от няколкото сценария, които имат за цел да обяснят разликата между Земята и ранната Венера.

"Разбирането е ключово за оценка на различната еволюция на Венера и Земята."

Венера е известна като "злия близнак" на Земята, тъй като също е скалиста и приблизително със същия размер, но средната ѝ повърхностна температура е невероятните 465 °C. Благодарение на плътната си атмосфера Венера е дори по-гореща от планетата Меркурий, въпреки че последната орбитира по-близо до Слънцето.

Скалистата сфера е не само негостоприемна, но и стерилна - с достатъчно гореща повърхност, за да разтопи олово и токсични облаци от сярна киселина. Дори от Земята Венера е най-яркото нещо на нощното небе с изключение на Луната и може да се различи по лекия жълтеникав оттенък. По този начин той действа като видимо предупреждение за земляните какво може да се случи с една планета.

Въпреки че газове като въглероден диоксид и метан са известни с това, че причиняват глобално затопляне, авторите на изследването казват, че парников ефект на Земята наистина може да бъде предизвикан от водни пари.

Светът вече се затопля поради емисиите на въглероден диоксид и метан и това води до повече водни пари в атмосферата поради изпарението на океаните. И въпреки че много хора не го знаят, водната пара е естествен парников газ.

Водната пара пречи на слънчевата радиация, погълната от Земята, да бъде повторно излъчена към празното пространство, защото улавя топлината "като спасително одеяло".

Парниковият ефект допълнително увеличава изпарението на океаните и от своя страна допълнително подхранва количеството водни пари в атмосферата - катастрофална, бързо ескалираща спирала.

С нови климатични модели учените изчислиха, че много малко увеличение на радиацията от Слънцето би довело до повишаване на глобалната температура на Земята само с няколко десетки градуса. Това би било достатъчно, за да задейства този необратим процес на Земята и да направи нашата планета негостоприемна като Венера, твърдят те.

Изследователите са очертали процеса от три части, който според тях може да се приложи към всяка планета с океани, дори тези извън нашата Слънчева система (известни като екзопланети).

Първо, ако приемем първоначално течен повърхностен океан, има фаза на изпарение, която обогатява атмосферата с водна пара. Второ, когато се счита, че океанът е напълно изпарен, има "суха преходна фаза", по време на която повърхностната температура се повишава драстично.

Снимка: Unsplash

Виж още: Въпреки пренаселеността: за Джеф Безос населението на Земята не е достатъчно многобройно