Марсоходът на НАСА Perseverance е открил скала, която може да съдържа признаци на древен живот. Машината улови скала с форма на стрела, която съдържа химически признаци и структури, които показват, че може да е била образувана от микробен живот на древния Марс. Уредите на марсохода откриха органични съединения и калциев сулфат, като първото е предшественик на живота, а второто - минерали, които подсказват, че на Марс е имало вода.

Марсоходът откри и милиметрови петна, заобиколени от черни пръстени, които съдържат желязо и фосфат, които също биха могли да свидетелстват за живот. Тези пръстени около петната се образуват на Земята от химични реакции, причинени от микроби.

Дейвид Фланъри, член на екипа на Perseverance, заяви: „На Земята този тип особености в скалите често се свързват с фосилизирания запис на микроби, живеещи в подповърхностните слоеве“.

Друг учен от екипа на марсохода, Морган Кейбъл, потвърди, че тези три неща никога досега не са били наблюдавани заедно на Марс. Марсианската скала, която би могла да съдържа признаци на древен живот, е наречена от екипа „водопадът Шейава“ и се намира на ръба на масивно древно речно корито, наречено Neretva Vallis.

Учените изказват предположението, че тази река е била издълбана, когато водата се е стичала през района в кратера Джезиро.

Възможно е водопадът Шейава да е резултат от кал, попаднала в долината на реката. Теоретично калта може да е съдържала органични съединения, а по-късно водата да е напоила скалата, образувайки калциев сулфат и черни пръстеновидни петна.

Това е едно от възможните обяснения, които биха доказали, че на Марс е имало живот, но без допълнителен анализ не може да се каже със сигурност.

Друго възможно обяснение за калциевия сулфат е скалата да е била изложена на изключително високи температури, което прави реакцията небиологична. Но това не може да обясни петната с черни пръстени.

Едно е сигурно - екипът на марсохода не е виждал това досега и възможността да се потвърди живот със сигурност е вълнуваща.

Снимка: Unsplash

Виж още: ifi Go Bar Kensei: стил и звук в уникална симбиоза (РЕВЮ)