Учените са открили интересен набор от структури, заровени под повърхността на Марс. Преди да се развълнувате, не, това не са "структури" като извънземен Колизеум или някакъв гигантски подземен храмов комплекс. Това не са изкуствени структури, а геоложки структури, които са се формирали в продължение на милиони и милиони години. Така че, ако сте се притеснявали за инвазия в стил "Война на световете" или за някакъв храмов комплекс от сюжета на "Пришълецът срещу Хищника", където извънземните да водят битки, можете да се успокоите.

Но въпреки че откритието на китайския марсоход Zhurong може и да не е в сферата на научната фантастика, то разкрива някои интересни подробности за миналото на Марс.

Те може да изглеждат като безобидни структури, но всъщност са доста интересни. И така, какви са тези странни структури, открити под повърхността на планетата?

Общо има 16 многоъгълни структури. Интересното при тези форми е, че учените смятат, че те са се образували в резултат на няколко цикъла на замразяване и размразяване. И ако си мислите, че това предполага, че веществото, което е извършвало замразяването и размразяването, е било вода, то сте прави.

Не само това, но откритието може да подскаже, че процесът на сублимация, преминаващ директно от твърдо вещество в газ, и замразяване е протичал в продължение на милиони години. Самото образувание се намира на около 35 метра под повърхността на Червената планета. Това предполага, че в района може да е имало наводнения преди доста време.

Тук става дума за много дълъг период от време, дори не за милиони, а за милиарди години. Около три милиарда години, ако трябва да сме точни или колкото е възможно по-точно.

Макар че екипът от изследователи не е сигурен откъде точно се е появила структурата, те се уверяват, че тя ще да е образувана от термични процеси, причинени от променливия климат. Това е основният извод от изследването, тъй като циклите на замръзване и размразяване предполагат, че в един момент Марс е имал потенциално доста разнообразен климат.

Авторите на проучването казват: "Многоъгълният терен, който се интерпретира като образуван най-вероятно чрез пукнатини от термична контракция, се среща на ниски географски ширини (∼25° с.ш.) и дава убедителни доказателства за високата косота на ранния Марс.

"Подповърхностната структура с покривни материали, покриващи погребания палеополигонален терен, предполага, че известно време след това е имало забележителна палеоклиматична трансформация."

Снимка: Unsplash/Zhang et al, Nature Astronomy 2023 (CC BY 4.0)

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност