Парализиран мъж с увреден гръбначен мозък е успял отново да ходи благодарение на имплант, разработен от екип от швейцарски изследователи.

Това е първият път, когато някой, който е получил пълен разрез на гръбначния мозък, може да ходи свободно. Същата технология е подобрила здравето на друг парализиран пациент до степен, че той е успял да стане баща.

Мишел Рокати остава парализиран след катастрофа с мотор преди пет години. Гръбначният му мозък е напълно прекъснат – и той изобщо не усеща краката си. Но вече може да ходи – заради електрически имплант, който е прикрепен хирургически към гръбнака му.

 

Изследователите подчертават, че това не е лек за нараняване на гръбначния стълб и че технологията все още е твърде сложна, за да се използва в ежедневието, но въпреки това я приветстват като основна стъпка към подобряване на качеството на живот.

„Ставам, вървя, където искам, мога да се движа по стълбите – това е почти нормален живот“, казва мъжът.

Не само технологията е довела до възстановяването на Мишел. Младият италианец има твърда решимост и още от момента на инцидента е решен да постигне възможно най-голям напредък.

„Преди тренирах бокс, бягах и правех упражнения във фитнеса. След инцидента не можех да правя нещата, които обичах, но не оставях настроението си да спадне. Никога не спрях рехабилитацията си.“

Скоростта на възстановяването на Мишел изумява неврохирурга, който постави импланта и експертно прикрепи електроди към отделните нервни влакна.

„Бях изключително изненадана“, казва проф. Джоселин Блох от Университетската болница в Лозана. „Мишел е абсолютно невероятен. Той трябва да използва тази технология, за да прогресира и да бъде все по-добър и по-добър.“

Досега девет души са получили импланта и са възвърнали способността си да ходят. Никой от тях не го използва, за да им помогне да ходят в ежедневието си, защото на този етап е твърде сложно. Вместо това те практикуват ходене, което тренира мускулите им, подобрява здравето им и често възстановява малко движение.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Откриха изгубени суперпланини, превръщащи Хималаите в джуджета