На един от рафтовете в кабинета на новия американски президент стои автентично парче, донесено от единственият естествен спътник на Земята, чиято цел е да напомня на американците за амбициите и постиженията на предните поколения. Парчето тежи 323 грама и е донесено през 1972 г. Предполага се, че неговата възраст е 3.9 милиарда години и се е образувало при последния голям удар на метеорит от близката страна на Луната. 

Наред с това Байдън трябва да потърси и нов ръководител на NASA, след като сегашният администратор Джим Бриденщайн подаде оставка. Временно агенцията ще се оглавява от Стив Ирчик като и.д. администратор, тъй като към момента той е цивилният служител с най-висок ранг в NASA. Спекулира се, че неговият наследник ще бъде и първата жена директор на агенцията.

Бъдещите приоритети на NASA остават под въпросителна, тъй като до момента Байдън не е казал почти нищо за плановете си за агенцията и космическите амбиции на САЩ като цяло. Все пак наличието на проба от Луната в неговия кабинет загатва, че NASA ще продължи да бъде приоритет за новата администрация.


Снимка: NASA

Виж още: 5G и LTE връзката на iPhone 12 понякога изчезва мистериозно

 

Тагове: