Парче космически боклук от емблематична мисия на NASA прелетя покрай нашата планета. Обектът, наречен 2020 SO, първоначално бе взет за астероид, но след внимателно наблюдение с телескоп астрономите установили, че той не е скалист или леден отломък.  

Няколко седмици наблюдения накарали учените от NASA да осъзнаят, че обектът е изкуствен. На тази мисъл ги навели промените в неговата орбита под силата на слънчевия вятър. С други думи обектът бил прекалено лек, за да се е формирал естествено. В крайна сметка астрономите заключили, че орбитата на мистериозния обект съвпада с тази от ракета на NASA, използвана при неуспешна мисия до Луната през 1966 г. Тогава ракетата трябваше да изведе лунохода Surveyor 2, но траекторията на ракетата бе погрешна и тя продължи да се рее в орбита около Слънцето.

Защо тогава се появява сега?

Учените предполагат, че ракетата временно е уловена от земната гравитация и скоро отново ще се отдалечи от нашата планета. По подобен начин малък сателит от лунната мисия Prospector от 1998 г. се появи повторно в околоземна орбита преди пет години.

Снимка: JAXA

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега

 

Тагове: