През 70-те години изследователският център на NASA "Еймс" поръча поредица от илюстрации, предвиждащи как може да изглежда животът в Космоса. Резултатите са ретрофутуристични картини, които представят огромни жилищни помещения и селскостопански центрове в Космоса, цели градове на космически станции, изкуствена слънчева светлина и реки и др.

Изследователският център "Еймс" е работил със Станфордския университет през 70-те години на миналия век по три космически колонии. Художниците създават визуални изображения на концепциите на космическата колония; картините са много остарели, но все пак дават очарователен поглед върху това, как човечеството е изобразило живота в Космоса в далечното бъдеще тогава.

В скорошна публикация, подчертаваща произведенията на ретрофутуристичното изкуство, NASA обяснява:

"Художествените начинания като тези спомагат за създаването на връзки между науката и обществеността, действайки като ценни инструменти за илюстриране на проучванията и откритията на NASA."

Космическата агенция отбелязва, че продължава да работи с художници по създаването на рендери и концепции за нови технологии и небесни дестинации.

Може би най-интересното произведение на изкуството, което идва от Програмата за изкуство на NASA, е нейната концепция "пътуващи" плакати за различни екзопланети, изработени да изглеждат като ретроплакати за туризъм. Всяко произведение на изкуството - което може да бъде изтеглено и отпечатано свободно - включва забавен поглед към очаквания пейзаж на всяка планета.

Що се отнася до класическите ретрофутуристични визии, NASA е качила 16 от тях в своя акаунт във Flickr. На зрителите се дава поглед към космическа цивилизация, която е толкова позната, колкото и чужда - внимателното око ще забележи забавни детайли като жителите на колониите, които небрежно вечерят на открит вътрешен двор например.

 

Снимка: NASA

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви