Нов офис в Пентагона ще разследва наблюдения на неидентифицирани летящи обекти (НЛО) - но дългогодишните любители на НЛО са скептични.

Според NBC поставянето на новата програма „Неидентифицирани въздушни явления“ в обхвата на Службата на заместник-министъра на отбраната за разузнаване и сигурност разстрои някои уфолози, тъй като те не вярват точно на военните да разкрият каквато и да е истина някъде там.

„Това е тема с доказуема история на секретност и всичко, на което липсва нова откритост относно информацията, подлежи на по-голям, вероятно неподходящ контрол“, казва Рон Джеймс, говорител на нестопанската организация Mutual UFO Network, която разследва подобни наблюдения.

Създаването на новия офис беше кодифицирано в Закона за разрешение за национална отбрана, приет през декември, който просто призовава за „създаване на служба, организационна структура и органи за справяне с неидентифицирани въздушни явления“. Темата получи подновен интерес през последните години след публикуването на видеоклипове, заснети от американски военни пилоти, които изглежда показват обекти, движещи се с невъзможни скорости и изпълняващи сложни въздушни маневри.

Дали тези наблюдения са наистина необяснима технология, е тема за напрегнат дебат. Американските служители са най-вече загрижени за заплахите, свързани със Земята, като се притесняват, че чуждите правителства може да постигнат напредък в технологиите за полети точно под носа на американската армия.

„Нашите усилия за гарантиране на национална сигурност разчитат на надмощие във въздуха и тези явления представляват предизвикателство за нашето господство“, казва сенатор Кирстен Гилибранд, която оглави двупартийната мярка. „Съединените щати се нуждаят от координирани усилия, за да поемат контрола и да разберат дали тези въздушни явления принадлежат на чуждо правителство или нещо съвсем друго.“

От друга страна има и възможни нетехнологични обяснения за много от наблюденията. Например доклад за „яркозелено“ НЛО над Канада през юли 2021 г. се случи по време на метеорния поток Персеиди, за който понякога се знае, че произвежда яркозелени ивици, докато метеоритите изгарят в атмосферата. Светещо НЛО тип „поничка“, снимано от наблюдател на небето в Швейцария, може да бъде снимка на звезда извън фокуса. И очевидно противоречащите на физиката видеоклипове от пилоти на ВМС на САЩ, които изглежда показват невероятно бързи НЛО, може да са резултат от оптична илюзия, наречена паралакс, при която видеозапис на движещ се обект, заснет от движеща се камера, акцентира върху очевидното движение на обекта, което прави да изглежда сякаш върви много по-бързо, отколкото е в действителност.

„Ако прочетете текста на това законодателство, изглежда, че отразява опасенията на вярващите в хипотезата за извънземни“, казва разследващият НЛО феномени Мик Уест пред NBC News. „Сега военните са принудени да прескачат някои леко глупави пречки, докато вършат сериозна работа.“

С други думи не очаквайте офисът да назначи Фокс Мълдър в редиците си. Според Пентагона новото усилие за разследване на подобни твърдения ще се нарича Група за синхронизиране на идентификация и управление на въздушни обекти.


Снимка: Pikrepo

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант

 

Тагове: