NASA не се свени да навлезе в дебрите на непознатото. Шефът на агенцията Бил Нелсън обяви, че е поръчал специално разследване на големия брой съобщения за срещи с НЛО, подадени от пилоти на Американските военновъздушни сили през последните две десетилетия.

„Поръчах им да погледнат от научна перспектива и да определят какви са тези странни обекти. В края на краищата ние искаме да знаем и ще се опитаме да го научим“, казва Нелсън пред CNN.

В края на 2017 г. авторитетните издания New York times и Politico съобщиха за поредица от инциденти, при които пилоти на ВВС са наблюдавали странни обекти, извършващи маневри, много по-сложни от всичко, което съвременните изтребители могат да изпълнят. През следващите години стремежът да се разкрие тази мистерия продължи и през декември 2020 г. сенаторът Марко Рубио поиска Пентагонът и американското разузнаване да представят разсекретен доклад пред Конгреса относно случаите с НЛО през последните шест месеца.

„Искаме да вземем това на сериозно, защото всеки неизвестен обект в американското въздушно пространство може да бъде заплаха за националната сигурност. Може би отговорът е много прост, а може би не е“.

Шестмесечният срок за това почти изтече и вече имаме първите отговори, но те не изглеждат особено вълнуващо. Според New York Times заглавието на окончателния доклад ще бъде „САЩ не откриват доказателства за извънземна технология в летящите обекти, но и не могат да я отхвърлят“.

Снимка: US Navy

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра