Чували ли сте, че трябва да пиете много вода дневно? За пръв път се заговаря за това в далечната 1945 година, когато учените заявяват, че 2.5 литра вода дневно са препоръчителни. Ползите за тялото от постоянното му оводняване с поне 8 чаши на ден се изтъкват постоянно. В скорошно видео на Verge Science този мит се развенчава по много категоричен начин.

Истината е, че няма конкретно определено количество вода, което човешките същества трябва да изпиват ежедневно. Причината е проста – всички сме различни и нуждите на всяко тяло са специфични и уникални. Те зависят от здравето, теглото, диетата, цялостния метаболизъм и степен на отделяне на пот на човек (да, има хора, които почти не се потят), както и други фактори. Наливането с вода, без да сме жадни, всъщност стресира организма ненужно. Отделно вече е доказано, че алкохолът и кафето също оводняват тялото, въпреки че това доскоро се отричаше.

С една дума: забравете за осемте задължителни чаши вода и оставете жаждата да бъде ваш водач. Да слушаме тялото си вече съветва и Националната академия на науките в САЩ, откъдето коментарът по темата е: „Ако устата ви пресъхва или забележите, че урината ви е тъмна, просто пийте вода – тялото ви дава знак, че го иска.“

Ето и видеото с развенчаването на мита.

Тагове: