Говорейки за филмова критика и анализи, безспорно най-популярното извън професионалните среди име е Роджър Ебърт. Американският критик има съществена роля за популяризирането на филмовата критика като цяло, а неговите ревюта влияят на мнението на поколения зрители. Ебърт е известен и като отявлен привърженик на дигиталните медии, а блогът му е институция сам по себе си, заедно с профилите му в социалните медии. След дълга битка с рака, Ебърт почина на 70 години на 4-ти април.

Критикът бе диагностициран с рак на щитовидната жлеза през 2002 г., като постепенно той загуби говора си и възможностите за хранене и поемане на течности. По-късно обаче той откри алтернативен път за комуникация, използвайки вградената текст-към-глас система на Mac-а си и нейния глас Alex.

Блогът на Ебърт бе активен дори няколко дни преди смъртта му, като последно ревю, публикувано в него, е на "Арго". Критикът е известен с острите си мнения и крайните си преценки, които оформиха облика на кино критиката в последните няколко десетилетия.

Тагове: