Мъж, парализиран от врата надолу поради травма на гръбначния мозък, която получава през 2007 г., показа, че може да предава мислите си благодарение на система за мозъчни импланти, която превежда въображаемия му почерк в реален текст.

Устройството – част от дългогодишно изследователско сътрудничество, наречено BrainGate, е мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), който използва изкуствен интелект (AI) за интерпретиране на сигнали за невронна активност, генерирани по време на писане на ръка.

В този случай мъжът – наречен в проучването T5 и който е бил на 65 години към момента на изследването – не е извършил действително писане, тъй като ръката му заедно с всичките му крайници са били парализирани от няколко години.

ГЛАСУВАЙ за фаворитите ти в отделните категории на ECA 2021 до 30 ноември и СПЕЧЕЛИ феноменален OLED телевизор от Филипс. А с него качественото забавление е гарантирано!

Но по време на експеримента мъжът се концентрира, сякаш пише, мислейки как да изрисува буквите с въображаема писалка и хартия.

Докато прави това, електродите, имплантирани в моторния му кортекс, записват сигнали за мозъчната му дейност, които след това са интерпретирани от алгоритми, работещи на външен компютър, декодирайки въображаемите траектории на писалката на T5, които мислено проследяват 26-те букви от азбуката и някои основни препинателни знаци.

„Тази нова система използва както богатата невронна активност, записана от интракортикалните електроди, така и силата на езиковите модели, които, когато се прилагат към невронно декодираните букви, могат да създадат бърз и точен текст“, казва първият автор на изследването Франк Уилет, изследовател от Станфордския университет.

Подобни системи, разработени като част от BrainGate, транскрибират невронна активност в текст в продължение на няколко години, но много предишни интерфейси се фокусираха върху различни мозъчни метафори за обозначаване кои знаци да се напишат – като например посочване и щракване с компютърен курсор, контролиран от мозъка.

Не беше известно обаче колко добре невронните репрезентации на почерка – по-бързо и сръчно двигателно умение – могат да бъдат задържани в мозъка, нито колко добре биха могли да бъдат използвани за комуникация с мозъчно-компютърен интерфейс.

При тестовете мъжът успя да постигне скорост на писане от 90 знака в минута (около 18 думи в минута) с приблизително 94 процента точност (и до 99 процента точност с активирана автокорекция).

Снимка: BrainGate

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството