Смартфоните стават по-умни, но и по-опасни. Особено за разсеяните потребители, които ги държат, показва ново проучване. Според въпросното, преди телефоните да станат източник на толкова много информация и средство за дигитално общуване, опасността да ви наранят физически е била по-малка.

Motorola RAZR 2019 – правилният сгъваем телефон?

Около 2007 г., когато излиза първият iPhone, броят на травмите на главата, причинени от мобилни телефони, е скочил неимоверно. Оттогава насам тази статистика само расте.

„Телефонът се превърна от просто телефон в мобилна платформа. Старите телефони не разсейваха хората толкова, че да ги изпускат, да се спъват и да се удрят с тях или заради тях“, се казва в проучването.

В неговите рамки са изследвани 2501 случая на свързани с мобилни телефони травми между 1998 и 2017 г. Около 45 процента от контузиите са на хора между 13 и 29 г., а най-честите травми са порязвания и удряния с мобилната слушалка. В голяма част от случаите хората са били разсеяни – на пример като пишат, докато шофират, или гледат дисплея, докато вървят. Особено виновна за последното е мобилната игра Pokémon GO.  

„Хората пресичат Парк Авеню в Ню Йорк, без да гледат. Естествено, че ще пострадат“, заключава ръководителят на проучването Борис Паскховер.

Виж още: Братът на Пабло Ескобар пусна гъвкав и непробиваем смартфон (ВИДЕО)

Тагове: