„Проблематичното използване на смартфон“, или т.нар. пристрастяване към телефона, вече се счита за психично разстройство, като средно 23 процента от децата и младежите страдат от него.

Учени от King’s College в Лондон са направили мета-анализ на повече от 40 проучвания, от които личи, че средно между 10 и 30 процента от децата, юношите и младежите до 25 години са засегнати. Под смартфон пристрастяване се разбира поведение със силата на пристрастеност като чувство на паника и тъга, когато телефонът не е наблизо; трудност при контролиране на времето, прекарано с телефона и използване на телефона за сметка на други развлекателни дейности.

Този декември HiComm раздава подаръци цял месец

Проучванията обхващат периода от 2011 г. насам и общо 41 871 деца и младежи.

Учените установяват още връзка между смартфон пристрастеността и негативни прояви на душевното здраве, като депресия, тревожност, стрес, лош сън и липса на фокус.

Концепцията за смартфон пристрастяване е противоречива в научните среди, но учените са категорични, че вече има достатъчно доказателства то да бъде разглеждано като клинично психиатрично заболяване.

Припомняме, че с iOS 13 Apple стартира функцията Screen Time, която позволява на родителите да контролират времето, което децата им прекарват с телефоните.

Виж още: Какво се случва с Galaxy серията и Android 10