Ново откритие от италиански учени твърди, че SARS-CoV-2 коронавирусът, причинител на COVID-19, мутира сравнително бавно. На теория това значи, че имунизационна ваксина срещу него би била ефективна за дълъг период от време и неподвластна на географски особености.

Проучването е дело на два отделни екипа, работещи независимо един от друг. Те сравняват проби от заразени в Италия и такива на хора от Ухан. Разликите между двете са минимални от гледна точка на генетично вариране. Само 5 са различните варианти при по-късно взетите италиански проби. Това е индикация, че SARS-CoV-2 остава сравнително стабилен въпреки дългата верига от заразени индивиди.

Това е добра новина, защото други вируси като обикновения грип мутират бързо и често, затова при него учени се налага да създават нови ваксини всяка година. Причинителят на COVID-19 попада в групата на немутиращите и бавно мутиращите. Макар че по последни изчисления ваксината срещу него е на поне година разстояние, има голяма вероятност, когато е готова, тя да бъде ефективна за дълго време напред.

Вижте още: Как да извлечете максимума от вашия монитор?