Голям астероид с дължина приблизително 330 метра се насочва към Земята в началото на декември, според програмата за астероидно проследяване на NASA.

Наречен 4660 Nereus, или 1982 DB, този леко яйцевиден астероид има размер, по-висок от Айфеловата кула и почти два пъти по-голям от паметника на Вашингтон. Той трябва да премине покрай планетата ни на 11 декември на разстояние приблизително 3.9 милиона километра и със скорост 6.578 km/s. За сравнение разстоянието между Земята и Луната е около една хилядна от това – около 385 000 км. Въпреки че е класифициран като потенциално опасен астероид (PHA) поради неговия размер и непосредствената близост до Земята, изглежда малко вероятно той да представлява заплаха за планетата.

Това е добре, тъй като ударът от астероид с такъв размер може да бъде опустошителен. Но това, което прави Nereus да се откроява сред събратята си, не е неговият размер или възможността той да причини катастрофален планетарен удар, а по-скоро потенциалът му за изследване. Като представител на клас Аполон орбитата на Nereus често го поставя близо до Земята. Това прави мисията за изследването му много осъществима.

Учените са дали на хипотетична мисия за изследване на Nereus delta-v (мярка за различни стойности и фактори, определящи колко трудно би било маневрирането на космически кораб по време на излитане и/или кацане) от приблизително 5 km/s. Това е важно, тъй като делта-v за Луната е около 6 km/s. Всъщност през 2000 г. NASA класира Nereus като една от най-ниските стойности на делта-v от близките до Земята летящи обекти.

Тъй като delta-v може да се използва като своеобразен бюджет, когато се определя колко мощност и гориво са необходими за мисия, по-ниската стойност на delta-v показва по-евтина и по-лесна такава за планиране, тъй като ще са необходими по-малко ресурси.

Снимка: PIXABAY

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството