Най-голямото парче от Марс, което някога е паднало на Земята, се показва за първи път.

Здравият метеорит тежи 14.5 килограма и е с размери 25 инча в най-широката си част. Той беше изложен в сряда (1 септември) в Музея на минералите и скъпоценните камъни на Мейн в Бетел, САЩ, който съхранява приблизително 6000 извънземни скали, включително най-голямото парче лунна скала и най-старата магматична скала, образувана от вулканична дейност, в Слънчевата система.

Бучката скала пада на Земята, след като голям астероид или комета я взриви от повърхността на Марс.

"Марсианските скали могат да паднат на Земята като метеорити", казва Карл Ейджи, директор на Института по метеоритика към Университета в Ню Мексико, пред Live Science. "Те са изхвърлени от Марс поради големи събития с енергийно въздействие."

Марсианската скала, наречена Taoudenni 002, е "категорично най-големият цял марсиански метеорит на Земята", добавя той - потвърждение, че скалата наистина произхожда от Червената планета.

На Земята има около 300 парчета марсианска скала, общо на тежина около 227 кг. Колекционерите обаче често ги разделят, за да ги продават отделно, така че действителният брой на известните марсиански метеорити на Земята е между 100 и 150.

След като мощни удари изхвърлят скалите от Марс, те се носят в Космоса и в крайна сметка се озовават на орбита, пресичаща Земята около Слънцето.

Местен ловец на метеори откри Taoudenni 002 близо до пустинна солна мина в Мали, преди водещият в света търговец на метеорити Дарил Пит да го купи за Музея на минералите и скъпоценните камъни в Мейн през април 2021 г. "Падането на метеорита няма свидетел, но вероятно е станало скоро", коментира Ейджи. "Може би през последните няколкостотин години поради добре запазеното му състояние", добави той.

След като придоби метеорита в Мали, Пит изпрати малка проба от скалата до Ейджи, за да потвърди нейния произход.

Съставът на метеоритите също загатва как е създадена скалата. "Най-вероятно се е образувал при вулканично изригване на Марс преди повече от 100 милиона години", казва Ейджи.

Възможно е дори още по-големи марсиански скали да са скрити на Земята, потенциално заровени под пясъчна дюна в Сахара или дълбоко в леда в Антарктида, или може би на дъното на океана.

Снимка: Maine Mineral and Gem Museum

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика

 

Тагове: