От общо 16 състезателни отбора петима финалисти ще се състезават официално на последната права на състезанието Google Lunar X Prize. Това е международен конкурс, в който целта на съревноваващите се е да изпреварят другите в приземяването на космически кораб на Луната. Победителят трябва да изстреля ракетата си до 31 декември 2017 година, да я приземи успешно на повърхността на Луната и да изпрати данни от мястото към Земята.

Имената на „финалните пет“ са SpaceIL, Moon Express, Synergy Moon, Team Indus и Hakuto. С оглед на огромното старание на всички, взели участие в надпреварата обаче, XPRIZE и Google взимат решение да разделят награден фонд от 1 милион щатски долара между всичките 16 участващи отбора. „Смятаме, че така ще покажем възхищението си към силния стремеж и труд, положен от всички включили се и ще уважим уникалните им подходи и инициативност през годините“, каза Чанда Гонзалес-Мауер, главен директор в Google Lunar XPRIZE. Според нея всеки от отборите е доказал сам по себе си, че не е необходимо да си голяма правителствена агенция или суперсила, за да изпратиш мисия до Луната, и че са вдъхновили много хора да последват примера им в области като наука, технология, инженерство и математика.

Петте отбора финалисти са базирани в различни държави по целия свят – от южното крайбрежие на САЩ до Япония. За да подсигурят участието си в този финален етап на състезанието, всеки отбор е трябвало да намери начин до края на 2016 година да получи заверен договор за осигурено изстрелване - т.е. да сключи договор с агенция, осигуряваща ракета, която да изстреля кораба в Космоса през 2017.

 

Надпреварата дотук

Първите, получили въпросния договор, са израелският отбор SpaceIL – през октомври 2015 те обявиха, че корабът им на име Sparrow ще замине като вторичен товар на една от ракетите Falcon 9 на SpaceX през втората половина на 2017 година. Втори са Moon Express от Калифорния, които през декември 2015 показаха своя договор, в който е указано, че корабът им MX-1E ще бъде изстрелян чрез по-малка, експериментална ракета на име Electron, създадена от стартъпа Rocket Lab (тестове на ракетата предстоят в първата половина на 2017).  

Другите три отбора грабнаха своите договори през втората половина на 2016 – Synergy Moon, отбор, съставен от хора от над 15 държави, ще изстреля кораба си с ракетата Neptune 8; а отбор Indus (от Индия) и отбор Hakuto (от Япония) ще споделят пътуването си до Космоса с ракетата PSLV от космическата агенция в Индия.

 

Наградата

Фондацията X Prize Foundation създава състезанието Google Lunar X Prize през 2007 година като една от многото надпревари, свързани със специфична нужда на човечеството. Победилият отбор ще спечели 30 милиона щатски долара, а този на второ място – 5 милиона.

Идеалната цел на състезанието е насочена към развиването и вдъхновяването на хората (най-вече инженери и технологични предприемачи) към развиването на нискобюджетни методи за изследване на Космоса чрез роботика. Всички отбори е трябвало да се погрижат сами за финансирането на мисиите си и всяка група не е получила повече от 10% финансиране от държавни агенции.

Мисиите на отборите също са подчинени на определени изисквания, които трябва да покрият, за да отнесат вкъщи голямата награда. Корабите им не само трябва да се приземят на Луната, но и да се придвижат минимум 500 метра по повърхността й. Някои от отборите са създали машини, подобни на Mars Rover, други са предприели по-креативен подход и лендърите им могат да „подскачат“ по Луната. Апаратите трябва да изпратят и снимки от повърхността, както и живо видео.

Остава да видим кой ще изпрати апарата си пръв в Космоса (както казахме, крайният срок е до 31 декември), а после и кой ще приземи успешно и ще завърши мисията си без инциденти и повреди.

AI търсачката Мeta достига до вас благодарение на Марк и Присила Зукърбърг