В ново интервю вечно провокативният харвардски астроном и ловец на извънземни Ави Льоб изказва предположението, че свръхчовешки извънземни може да изграждат "миниатюрни вселени" в лабораториите и че критиците му просто "завиждат".

При обсъждането на работата и теориите си в разговор с Fox News Льоб показа склонността си към въображаеми, дълбоко спекулативни теории за извънземния живот.

"Можете да си представите, че свръхчовешката цивилизация, която разбира как да обедини квантовата механика и гравитацията, може действително да е в състояние да създаде бебешка вселена в лаборатория", каза той пред новинарската емисия. "Това е качество, което в религиозните текстове приписваме на Бог."

Подобни изказвания са обичайни за Льоб. Всъщност неотдавнашна статия в "Ню Йорк Таймс" се фокусира не върху самия астроном, а върху начина, по който той е отчуждил колегите си с главозамайващите си твърдения за това, което според него са междузвездни пришълци и разбити космически кораби на дъното на Тихия океан.

Пример: по време на интервюто за Fox News Льоб настоява, че ако е бил там, когато Мойсей е намерил горящия храст, който говорел с гласа на Бог, със съвременно оборудване "би могъл да посъветва" пророка "за температурата на повърхността на храста, количеството енергия [за] определен период от време, излъчена от него, и дали това наистина е необичайно явление".

Честно казано, нито една от тези теории за потенциален извънземен живот не е особено нова. И вече не е опасно за кариерата да се говори открито за вярата в извънземен живот, както може да потвърди все по-голям брой учени, политически и държавни служители и обикновени хора. Вярването, че не сме сами във Вселената или дори че вече са открити доказателства за интелигентен извънземен живот, вече не е единствено сфера на конспиративните теории, а по-скоро на изслушванията в Конгреса и разкритията на "Ню Йорк Таймс".

Но както казва астрофизикът от Държавния университет в Аризона Стив Деш пред "Ню Йорк Таймс", на хората наистина им е "писнало да слушат за дивите твърдения на Ави Льоб" - или поне им е писнало от начина, по който той се описва като съвременния Галилей, наказан от обществото заради търсенето на истина, която е в разрез с официалното схващане.

Дали Льоб е пророк, шарлатанин или любител на науката, който просто обича да се излага в интервюта, в крайна сметка зависи от очите на зрителя. Що се отнася до критиците му, астрономът от Харвард заяви пред Fox News, че те просто страдат от "академична ревност".

Снимка: Unsplash

Виж още: Това мистериозно извънземно откритие разбуни духовете на учените