През следващите няколко десетилетия случаите на диабет вероятно ще нараснат рязко, показват резултатите от ново изследване, публикувано тази седмица. Според проучването до 2050 г. повече от един милиард души по света ще живеят с това хронично заболяване - приблизително два пъти повече, отколкото днес. Очаква се разпространението на диабета да бъде особено високо в някои части на Африка и Близкия изток, но в десетки страни може да се наблюдава значително увеличение.

Най-просто казано, диабетът се определя като хронично високо ниво на кръвната захар. Обикновено това се дължи на срив в производството или реакцията на инсулина - хормон, който помага за придвижването на захарта от кръвния поток към клетките. При хората с диабет тип 1 например имунната система е прекалено усърдна и атакува клетките, отговорни за производството на инсулин. А хората с диабет тип 2 развиват резистентност към действието на инсулина и в крайна сметка могат да спрат да го произвеждат напълно.

Благодарение на лекарствата и по-доброто наблюдение на кръвната захар диабетът вече не е смъртна присъда, каквато беше преди. Но той все още може да доведе до сериозни усложнения като увреждане на нервите и хронично бъбречно заболяване, особено ако не се управлява правилно. Освен това често повишава вероятността от много други здравословни състояния, включително инфаркт, инсулт и деменция. И според авторите на проучване, публикувано в четвъртък в Lancet, тежестта на диабета оттук нататък само ще се увеличава.

Изследването е дело на учени от Института за измерване и оценка на здравето (IHME), базиран в Медицинския факултет на Вашингтонския университет. За да направи своите прогнози, екипът използва последните данни от изследването "Глобална тежест на заболяванията" - дългосрочен изследователски проект, също ръководен от IHME, който се опитва да проследи разпространението и вредите, причинени от много здравни състояния и заболявания.

Въз основа на данните от GBD през 2021 г. в света живеят около 529 милиона души с диабет. След коригиране за възрастта настоящото разпространение в световен мащаб е около 6.1%. Но до 2050 г. 1.31 милиарда души ще имат някаква форма на диабет, установяват авторите. Най-високият възрастово стандартизиран процент на разпространение за голям регион се очаква да бъде в Северна Африка и Близкия изток - 16.8%, но почти половината от над 200-те държави и територии в света ще имат проценти, по-високи от 10%.

Очаква се над 95% от тези случаи да са диабет тип 2. И единственият най-значим рисков фактор, свързан с тип 2, е високият индекс на телесна маса. Авторите обаче отбелязват, че много други важни фактори, включително ниското ниво на физическа активност, лошата диета и генетиката на човека, могат да повлияят на риска от развитие на диабет и на потенциалните вреди или смърт, които той може да причини. Така че предотвратяването или справянето със случаите на диабет сега и в бъдеще ще изисква широкообхватно подобряване на околната среда и достъпността на здравните грижи, казват авторите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Лекарите използват ChatGPT, но не по начина, по който бихте предположили