Миналата седмица учените откриха наличието на фосфор в огромния подземен океан на луната на Сатурн - Енцелад, за да подхранят още повече горещата тема за извънземен живот. Това откритие е още едно доказателство за потенциала на спътника да поддържа живот.

Учените отдавна са очаровани от шестия по големина спътник на Сатурн заради неговата ледена повърхност и мистериозния скрит океан, който се намира под нея. Енцелад отдавна е обект на дискусии като потенциален дом на извънземен живот. Неотдавнашното откриване на фосфор, основен химичен елемент за живота, придава на тези разговори съвсем нов смисъл.

Използвайки данните, получени от близките прелитания на космическия кораб на NASA "Касини" над Енцелад, международен екип от изследователи откри фосфорни съединения в малки ледени зърна, изхвърлени от подповърхностния океан на спътника.

Фосфорът е основен елемент за живите организми. Откриването на съединението показва, че под ледената кора на спътника може да се извършват сложни взаимодействия. Наличието и достъпността на фосфора се смятат за критични фактори, определящи потенциала за съществуване и развитие на живот в дадена среда.

Енцелад е известен с това, че през пукнатини в ледената кора на луната изригват водни потоци или гейзери. Понякога те могат да се простират на стотици километри в пространството; повече от 20 пъти по-големи от самия спътник.

От 2004 г. до 2017 г. "Касини" редовно прелиташе през тези шлейфове от ледени частици, като използваше набора си от бордови инструменти, за да анализира химическия им състав. Космическият апарат беше изведен от експлоатация през 2017 г., но данните от него продължават да се изучават и днес.

"По-рано установихме, че океанът на Енцелад е богат на разнообразни органични съединения", казва Франк Постберг, планетарният учен, ръководител на новото изследване, позовавайки се на концентрациите на натрий, калий, хлор и други съединения, открити при предишно изследване през 2019 г.

"Но сега този нов резултат разкрива ясния химически подпис на значителни количества фосфорни соли във вътрешността на ледените частици, изхвърлени в Космоса от шлейфа на малкия спътник. Това е първия път, когато този съществен елемент е открит в океан извън Земята."

По-задълбоченото изследване на Енцелад ще бъде от решаващо значение за разбирането на пълната степен на обитаемост на спътника. Бъдещите мисии, като например предложената през 2050 г. мисия Enceladus Orbilander, потенциално биха могли да кацнат на повърхността на спътника и да търсят директно признаци на живот.

Снимка: NASA

Виж още: NASA показа бъдещето на авиацията - екологичен самолет